Difference between revisions of "Opkomen tegen ACTA"

From La Quadrature du Net
Jump to navigationJump to search
m
 
(5 intermediate revisions by 3 users not shown)
Line 3: Line 3:
 
{{Introduction|Deze pagina geeft enkele manieren weer om meteen in actie te komen tegen ACTA en om meer te weten te komen over deze gevaarlijke overeenkomst.}}
 
{{Introduction|Deze pagina geeft enkele manieren weer om meteen in actie te komen tegen ACTA en om meer te weten te komen over deze gevaarlijke overeenkomst.}}
  
{{ambox
+
{{ACTA how to act|lang=nl}}
| type  = serious
+
{{ACTA to know|lang=nl}}
| image = [[File:Dialog-warning.svg|48px|alt=|link=]]
 
| imageright =
 
| texte  = '''Huidige actie''': – <!--[[#Wie te contacteren|bel de mensen van de INTA-commissie]] om hen te vragen hun versie van hun opinierapport te wijzigen en hen de gevaren van ACTA te tonen.<br/>The MEPs have been given a “fact-sheet” on ACTA's supposed inoffensiveness to reassure concerned citizens (that's you). You can find a [https://www.laquadrature.net/en/debunking-the-eu-commissions-lies-about-acta#ACTASOPA debunking of these lies here].-->
 
}}<br/>
 
{{ambox
 
| type  = notice
 
| image = [[File:Tango-style info icon.svg|48px|alt=|link=]]
 
| imageright =
 
| texte  = See our '''dossier on [https://laquadrature.net/acta ACTA]''', a list of NGOs, politicians, academics, etc. '''[[against ACTA]]''', '''[[Counter-Arguments Against ACTA|counter-arguments]]''' to answer those defending ACTA, and a '''2 minute [https://www.laquadrature.net/en/video-acta-get-informed-take-action video on ACTA]'''.<br/>'''To be informed about the next steps''' to urge Members of the European Parliament to reject ACTA, send a blank email to [mailto:NOtoACTA-subscribe@laquadrature.net NOtoACTA-subscribe@laquadrature.net] to subscribe to our list.<br/>'''To discuss ACTA''', subscribe to our discussion list by sending a blank email to [mailto:acta-subscribe@laquadrature.net acta-subscribe@laquadrature.net]. <small>We won't use your email for anything else.</small>
 
}}<br/>
 
 
 
  
 
[[File:acta_150px.png|right|Logo ACTA]]'''ACTA is een lopende multi-laterale handelsovereenkomst die dreigt om het internet zoals we het nu kennen te veranderen en die enkele fundamentele vrijheden op het spel zet.'''<br/>
 
[[File:acta_150px.png|right|Logo ACTA]]'''ACTA is een lopende multi-laterale handelsovereenkomst die dreigt om het internet zoals we het nu kennen te veranderen en die enkele fundamentele vrijheden op het spel zet.'''<br/>
Line 209: Line 198:
 
Bedankt voor uw hulp :)
 
Bedankt voor uw hulp :)
  
[[Category:ACTA]]
+
[[Category:ACTA nl]]

Latest revision as of 21:17, 27 July 2015


Deze pagina geeft enkele manieren weer om meteen in actie te komen tegen ACTA en om meer te weten te komen over deze gevaarlijke overeenkomst.Logo ACTA

ACTA is een lopende multi-laterale handelsovereenkomst die dreigt om het internet zoals we het nu kennen te veranderen en die enkele fundamentele vrijheden op het spel zet.

Op deze pagina vindt u verschillende manieren om als burger op te komen tegen ACTA.
Maar vooreerst: bedankt, het is geweldig dat u ertegen *wil* opkomen!

Wat kan u doen?
Er zijn veel dingen die u kunt doen. Vooreerst kunt u zichzelf informeren om te begrijpen hoe ACTA werkt en hoe het het internet en onze vrijheden op het spel zet. U kunt uzelf hoorbaar maken bij de Europese verkozen vertegenwoordigers. U kunt ook een lied schrijven over het gevoel dat ACTA u geeft, een grappige afbeelding maken (à la lolcat), een evenement op uw school organiseren om over ACTA te discussiëren en te informeren, et cetera.

De twee hoofdzaken die u kan doen is de Europese parlementsleden contacteren and en de gevaren van ACTA rondvertellen.

Om geïnformeerd te blijven over ACTA, kunt u zich inschrijven tot:

Neem contact op met uw verkozen vertegenwoordigers[edit]

Contact opnemen met de vertegenwoordigers is het nuttigste dat u momenteel kunt doen, en dit tot op het moment van de stemming in het Europees Parlement.

We moeten klaarstaan om op te komen bij iedere stap van het legislatieve proces in het Europees Parlement. Elk van deze stappen is een mogelijkheid voor ons om onze standpunten tegen ACTA kenbaar te maken.

Om geïnformeerd te blijven wanneer de laatste en meest belangrijke campagne begint om aan te dringen bij de Europese parlementsleden de ACTA af te keuren, zendt u een lege email naar NOtoACTA-subscribe@laquadrature.net om zich op de nieuwsbrief in te schrijven. We gebruiken uw email adres voor niets anders..

De volgende stappen in het Europese parlement[edit]

De meeste landen die over ACTA onderhandelen hebben het reeds getekend en goedgekeurd, recentelijk inclusief de EU lidstaten.
Maar ACTA moet nog voorgelegd worden bij het Europees Parlement (EP) en als deze tegen ACTA stemt en het verwerpt, zal dit waarschijnlijk een fatale slag zijn voor het verdrag.

Echter, voordat ACTA de stemronde ingaat in het Europese Parlement, zullen verscheidene parlementaire commissies hun mening geven over de tekst. Zo begeleiden ze de parlementariërs naar een standpunt over ACTA. Daarom moeten wij, als burgers, nu contact opnemen met de leden van deze commissies om zeker te zijn dat ze alles wat verkeerd is met ACTA te horen krijgen.

De wereld in de handboeien door ACTA

De EP-Commissie Internationale handel (INTA) is de hoofdcommissie die zich over ACTA buigt.
De EP-Commissie Juridische zaken (JURI) en de EP-Commissie Ontwikkelingssamenwerking (DEVE), alsook de EP-Commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) en de EP-Commissie Industrie, onderzoek en energie (ITRE) werken eveneens aan het onderwerp. Ieder van deze commissies zullen eerst hun eigen mening uitbrengen. Dat is een moment waarop de burgers hun stem kunnen laten horen en zo het stemgedrag van de parlementariërs beïnvloeden.
Deze opinies worden naar INTA gestuurd, waar deze laatste de opinies opneemt in haar finale rapport. INTA zal dan eveneens stemmen over dat rapport, met de mogelijkheid om wijzigingen aan te brengen. Dit is eveneens een moment waarop de burgers van zich kunnen laten horen.
Tenslotte zal INTA haar finale rapport in zijn geheeld naar het Europees Parlement sturen, en zal het EP dit rapport gebruiken om een eindmening te vormen.

De inhoud van het rapport van INTA zijn daarom van enorm belang, en we moeten zeker zijn dat het de rechtmatige bezorgdheid van de Europese burger weerspiegelt.

Voor meer gedetailleerde informatie over de ACTA-procedure in het Europese systeem, verwijzen we u naar het procedure bestand.

Wie te contacteren[edit]

Contacteer de:

Neem nu contact op met de leden van de INTA commissie, zodat hun ontwerp van het ACTA-rapport uw bezorgdheden omvat!

U kunt ook contact opnemen met de LIBE, DEVE, JURI en ITRE commissies om hen uit te leggen wat de problemen zijn met ACTA en hun respectievelijke rapporten te beïnvloeden.

Binnen enkele weken/maanden zal een grote campagne plaatsvinden om de Europese parlementsleden op te bellen wanneer ACTA naar de plenaire vergadering wordt gestuurd. We zullen met zoveel mogelijk zijn om de Europese parlementsleden op te bellen zodat zij begrijpen hoe belangrijk het is voor de Europese burgers dat ACTA wordt verworpen, en waarom het zo gevaarlijk is.

Hoe contact opnemen, wat te zeggen[edit]

Voor gedetailleerde argumenten over de gevaren van ACTA, leest u best la Quadrature's analyse van ACTA's finale vesie, het omvat veel sterke argumenten. De "Meer weten" sectie verderop deze pagina bevat ook nuttige informatie.

De hoofdargumenten zijn:

 • ACTA maakt van internetbedrijven (ISP's, service providers) een private politiemacht door hen te dwingen legale verantwoordelijkheid te nemen voor wat hun gebruikers online doen.
 • ACTA staat voor brede en gevaarlijke, criminele sancties die slechts losjes worden gedefinieerd.
 • ACTA negeert de democratie en opent de deur naar een parallel legislatief proces, iets waar de Europese parlementsleden steeds sterk tegen zijn geweest.

Hoe bellen:

 1. Ten eerste, wees zeker dat u uw argumenten begrijpt (probeer een discussie met vrienden over het onderwerp).
 2. Kies een Europees parlementslid van de INTA commissie en bel het nummer. U zult wellicht een parlementaire assistent aan de telefoon krijgen. Dit zijn vaak verstandige en beleefde mensen, behandel hen dan ook zo.
 3. Wees beleefd en kalm en druk uw bezorgdheid uit. Vraag hen deel te nemen in de parlementaire debatten en een standpunt te vormen tegen ACTA.
 4. Herhaal door naar zoveel mogelijk Europese parlementsleden te bellen.

U kan ook bellen naar leden uit de LIBE, DEVE, JURI en ITRE commissies en met hen praten.

Indien u een vraag krijgt waarop u niet kunt antwoorden, hoeft u niets te vrezen. Er wordt niet van u verwacht dat u een expert bent. U bent enkel een bezorgde burger.
In dat geval zegt u dat u opzoekingswerk zult verrichten omtrent de vraag, en terugbellen met meer informatie. Dit geldt ook in het algemeen: aarzel niet om terug te bellen, om de parlementariër te ontmoeten of om documenten, referenties, ... op te sturen.

Voorbeeld van een telefoongesprek[edit]

Hier volgt een voorbeeld van een telefoongesprek, om u een idee te geven hoe zo'n conversatie kan gaan. Het is niet bedoeld om hergebruikt te worden, enkel om een gidsend voorbeeld te geven. Onthou dat spontaniteit steeds beter werkt.

 • YOU: Hallo, ik had graag met Meneer/Mevrouw Parlementariër gesproken, aub.
 • Assistent: Meneer/Mevrouw Parlementariër is niet beschikbaar. Ik ben zijn/haar assistent. Kan ik u helpen?
 • YOU: Ik ben MijnNaam, en ik bel vanuit MijnLand. Ik ben erg bezorgd over de ACTA-overeenkomst.
 • Assistent: Achzo, we hebben reeds gelijkaardige oproepen gekregen. Ik heb er geen tijd voor.
 • YOU: Maar dit is zeer belangrijk! De onderhandelingen hebben het democratische proces volledig ontlopen en kunnen het internet en de vrijheden van de burgers drastisch veranderen.
 • Assistent: Maakt u zich geen zorgen. De tekst is niet zo erg als u gehoord hebt. Alles komt goed.
 • YOU: Een analyse van de Commissie zelf toont aan dat de huidige versie buiten het acquis van de EU gaat. De ACTA overeenkomst laat de Commissie onderhandelen over burgerlijke en criminele sancties. Dit is niet enkel een handelsovereenkomst. Het Europees Parlement moet zijn verplichting naleven om de Europese burgers te beschermen. Meneer/Mevrouw Parlementariër heeft de taak om in haar inbreng op het INTA-rapport deze informatie tegen ACTA op te nemen."
 • Assistent: Ik zal het Meneer/Mevrouw Parlementariër zeggen.
 • YOU: Hartelijk dank om naar me te luisteren. Indien gewenst kan ik u enkele referentiedocumenten opsturen. Ik zal u binnenkort terugbellen om te horen wat Meneer/Mevrouw Parlementariër van de zaak denkt. Nog een prettige dag.

Aankomende campagne[edit]

Wanneer de verschillende commissies hun opinie over ACTA hebben gegeven, zal ACTA gestemd worden door het gehele parlement (ook wel plenaire vergadering genoemd). We weten welke dag de plenaire zitting precies plaatsvindt slechts enkele dagen/weken op voorhand. Daarom moeten we waakzaam blijven.

Zodra we weten wanneer de plenaire zitting over ACTA plaatsvindt, moeten we zo veel mogelijk Europees parlementsleden bellen om hen te vertellen waarom ACTA gevaarlijk en ondemocratisch is, en waarom ze het moeten verwerpen.

Om geïnformeerd te blijven over deze laatste en belangrijkste stap in de campagne, stuurt u een lege email naar NOtoACTA-subscribe@laquadrature.net om zich in te schrijven op de nieuwsbrief. We zullen uw email adres voor niets anders gebruiken.

Verspreid het bericht[edit]

Een andere belangrijke en aanvullende manier om tegen ACTA op te komen is het informeren. Zorg ervoor dat zoveel mogelijk mensen weten wat ACTA is en waarom het slecht is. Dit mag vanzelfsprekend lijken, maar men kan enkel geneigd zijn om tegen ACTA op te komen wanneer men bewust is wat de gevaren zijn.

Meer weten[edit]

U kunt alles lezen over ACTA en de gevaren ervan voor onze vrijheid op http://lqdn.fr/acta.

U kunt ook de analyse van ACTA's finale versie door la Quadrature lezen en het overzicht van kritieke punten tegen ACTA bekijken.

De volgende bronnen kunnen hulpzaam zijn om ACTA beter te begrijpen:

Informeer[edit]

U kunt deze bronnen verspreiden zo ver en wijd mogelijk via

 • Twitter,
 • Facebook,
 • Google+,
 • mailing lijsten,
 • email,
 • forums,
 • uw blog, etc.

Verwijs mensen naar la Quadrature's dossier over ACTA[edit]

Toon mensen de "NO to ACTA" video[edit]

 • U kunt de video overal inbedden
  • Gebruik volgende HTML-code om de hoofdversie van de video in te voegen:
<iframe src="http://mediakit.laquadrature.net/embed/716?size=medium" 
style="width: 640px; height: 500px; border: 0; overflow: hidden"></iframe>
 • Of bezoek this page om de HTML te vinden om andere, Engelstalige versies van de video in te bedden. Franstalige versies vindt u op this page.
  • Om bijvoorbeeld de Spaanstalige ondertitelde versie van de video in te bedden, gebruik deze code:

<iframe src="http://mediakit.laquadrature.net/embed/716?size=medium&sub=es_ES" style="width: 640px; height: 500px; border: 0; overflow: hidden"></iframe>

The video's staan onder het toegefelijke Creative Commons licentie. Je hoeft dus niet te vragen om ze te gebruiken. :)

88x31.png

Gebruik uw eigen woorden, afbeeldingen, geluiden om over ACTA te communiceren[edit]

Het creëren van kunst en het uitdrukken van uzelf is nog een krachtige manier om personen te informeren. Kunst om is een zeer sterk middel om een zeker publiek iets uit te leggen en te raken. Daarom is dit een geweldige manier om op te komen te gen ACTA als je graag schrijft, tekent, schildert, muziek maakt, enzovoort.


Ziehier enkele ideeën.

U kunt: You can:

 • een artikel op uw blog schrijven.
 • Een artikel voor een school-magazine schrijven. Dit kan middelbare school, hoge school of universiteit zijn.
 • uw kranten contacteren en hen vragen waarom ze het niet meer over ACTA hebben. Leg hen uit wat ACTA is.
 • meer video's, films, afbeeldingen en muziek over ACTA in zijn geheel of specifieke delen ervan maken.
  • U kunt bijvoorbeeld banners, buttons of illustraties tegen ACTA maken. (gebruik de afbeelding en uit de video's indien u dat wenst) die anderen kunnen gebruiken in hun forum-handtekeningen, avatars, blog-artikelen, krantenartikelen, enzovoort.
  • Indien u dat doet, gelieve de link naar de banner hier te plaatsen, zodat anderen ze ook kunnen gebruiken.
 • de video's herbewerken en een eigen versie maken om deze een nieuw leven in te blazen.
  • Bijvoorbeeld aan de rechterzijde ziet u een leuke herbewerking van de "No to ACTA" video.

Nog manieren om te helpen[edit]

Vertaal de video's in uw eigen taal[edit]

Vele talen zijn reeds behandeld, maar u kunt helpen door zelf ondertitels te schrijven
Ja naar de volgende EtherPad om te zien of de "NO to ACTA" video's reeds vertaald zijn naar uw taal, en indien de vertaling is omgezet in een .srt ondertitelbestand: http://pad.lqdn.fr/p/trad-video-acta

Zend uw gesynchroniseerde ondertitelbestanden naar contact@laquadrature.net.

Organiseer evenementen[edit]

 • Organiseer publieke evenementen op uw school, universiteit, werk, etc.
  • Organiseer een debat over ACTA. Koppel het eventueel aan uw lessen of activiteiten.
  • Toon de "No to ACTA" video.

Neem een publiek standpunt in[edit]

 • Indien u deel uitmaakt van een NGO, overweeg dan om ACTA publiekelijk aan te klagen, en uw leden te vertellen over de gevaren van ACTA.
 • Indien u een zekere beroemdheid hebt, of iemand kent die beroemd is, gebruik die bekendheid dan om mensen te informeren over ACTA en keur het publiekelijk af.

Steun la Quadrature du Net[edit]

Indien u het zich kunt veroorloven, is financiële steun uiteraard steeds welkom.

U kan een donatie maken zodat La Quadrature kan blijven vechten tegen ACTA en kan opkomen tegen andere, gelijkaardige dossiers.

http://lqdn.fr/support

Vertaal deze pagina in uw eigen taal[edit]

Om ervoor te zorgen dat vele mensen uit verschillende delen van de wereld kunnen opkomen tegen ACTA, kunt u helpen door deze pagina te vertalen.

Gebruik steeds de Engelstalige versie als bron voor uw vertaling, aangezien deze versie het meest up-to-date is.'

Voor een gezamelijke vertaling en eenvoudige correcties, kunt u een Etherpad zoals http://pad.lqdn.fr/p/How-to-act-against-ACTA-LANGUAGE gebruiken

Bijvoorbeeld: https://pad.lqdn.fr/p/How_to_act_against_ACTA_es

Eens uw vertaling klaar is, maakt u een nieuwe pagina op de wiki met uw vertaalde tekst, en voegt u een tekst naar uw taal toe bovenaan deze pagina. Neem eventueel contact op bij vragen, door te mailen naar contact@laquadrature.net.

Bedankt voor uw hulp :)